صورتحساب الکترونیکی مالیات چیست؟ تعاریف و نکات صورتحساب الکترونیکی
بدون شک صورتحساب الکترونیکی یکی از مهمترین اصطلاحاتی است که در قانون سامانه مؤدیان به کار میرود. صورت حساب های الکترونیکی بر اساس نوع صورتحساب و الگوی صورتحساب به چندین دسته تقسیم میشوند که در این مقاله قصد داریم درباره همه این موارد توضیح بدهیم. نکته دیگر اینکه قبل از خواندن این مقاله، اگر قانون سامانه مودیان را نمی شناسید، پیشنهاد میکنیم ابتدا مقاله قانون سامانه مودیان چیست را بخوانید.
صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چیست؟
صورتحساب الکترونیکی مالیاتی، نوعی از صورت حساب فروش بوده که صاحبان مشاغل ملزم به تنظیم آن، برای معاملات انجام گرفته خود و ثبت این صورت حساب در سامانه مربوطه هستند. نحوه صدور و ارسال صورتحساب مودیان نیز با ورود به سامانه ثبت معاملات برخط میسر است.
به موجب ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی، موظف بوده تا برای معاملات خود با اشخاص ثالث، صورت حساب صادر کرده و مشخصات و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در آن درج نمایند. سپس، مودیان مالیاتی، باید در پایان هر فصل، برای اطلاع از نحوه ارسال صورت معاملات فصلی خود به سازمان امور مالیاتی کشور، مراجعه نمایند.
به زبان ساده میتوانیم بگوییم که صورتحساب الکترونیکی چیزی شبیه به فاکتورهای فروش قدیمی است که انواع مختلفی دارد و شما با توجه به نوع کسبوکاری که در آن فعالیت میکنید باید یکی از انواع صورتحسابهای الکترونیکی را صادر و به صورت هفتگی برای سامانه مؤدیان ارسال کنید. درباره اینکه این صورتحسابها به چند نوع تقسیم میشوند و چطور میتوانیم آنها را صدور و ارسال کنیم در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد.
ویژگی های صورتحساب الکترونیکی چیست؟
صورتحساب الکترونیکی مالیاتی یکی از مهمترین اسناد در فرآیند تعیین مالیات افراد است. به این خاطر، این سند باید ویژگیهای خاصی داشته باشد تا قابل استفاده باشد. برخی از این ویژگیها عبارتند از:
- صورتحساب الکترونیکی به صورت الکترونیکی صادر شده و از طریق سامانه هایی مثل سامانه صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی لیمو به سامانه مودیان صادر میگردد.
- شماره منحصر به فرد مالیاتی یکی از نکات قابل توجه در صورتحساب الکترونیکی مالیاتی است.
- اطلاعات مندرج در صورتحساب الکترونیکی مالیاتی، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود.
- اطلاعات مندرج در صورتحساب الکترونیکی مالیاتی، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود.
دلیل ایجاد سامانه صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی چیست؟
در سالهای اخیر، سازمان امور مالیاتی کشور به منظور بهبود خدمات مالیاتی به مودیان، چندین سامانه و وبسایت جدید راهاندازی کرده است. این سامانهها شامل عملیات الکترونیکی مالیاتی، درگاه ملی خدمات مالیاتی و سامانه پرداخت قبوض مالیاتی میباشند.
نیاز به ایجاد یک سامانه اینترنتی برای ثبت صورت حساب الکترونیکی مالیاتی بیشتر از سایر خدمات احساس میشود، زیرا این نوع صورت حساب باید به صورت الکترونیکی صادر و ثبت شود.
مودیانی که برای اولین بار قصد دارند ثبت و صدور صورت حساب الکترونیکی مالیاتی را در سامانه انجام دهند و نام کاربری یا رمز عبور ندارند، باید ابتدا مراحل پیش ثبت نام و ثبت نام کد اقتصادی و دریافت کد رهگیری مالیاتی را انجام دهند. برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه پیش ثبت نام، ثبت نام کد اقتصادی و دریافت کد رهگیری مالیاتی، مطالعه مقاله زیر پیشنهاد میشود.
مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چه کسانی هستند؟
افرادی که مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی هستند شامل هر شخص حقیقی یا حقوقی میشود که در زمینه تولید و ارائه کالا و خدمات فعالیت دارد و ارزش معاملات آن در سال مالیاتی از حد نصاب معاملات کوچک، متوسط یا بزرگ فراتر رفته باشد. همچنین، کسانی که در زمینه خدمات مشاوره، حسابداری، مدیریت پیمان، اجاره و پیشفروش املاک، و واردات و صادرات کالا و خدمات فعالیت میکنند و ارزش معاملات آنها بیشتر از حد نصاب معاملات بزرگ باشد، ملزم به استفاده از صورتحساب الکترونیکی مالیاتی هستند.
تفاوتی فاکتور فروش شمس با صورتحساب الکترونیکی چیست؟
فاکتورهای فروش شمس، فاکتورهای کاغذی هستند که برای ثبت و ارسال اطلاعات مربوط به خرید و فروش کالا و خدمات بین مودیان مالیاتی به کار میروند. این فاکتورها شماره شمس دارند که از طرف سازمان امور مالیاتی به آنها داده میشود و شامل اطلاعاتی مانند نام و شماره مالیاتی فروشنده و خریدار، شناسه کالا و خدمت، مبلغ و نرخ مالیات بر ارزش افزوده، تاریخ و ساعت معامله و... هستند. این فاکتورها به صورت کاغذی در سیستم مالیاتی ذخیره میشوند و امکان استعلام و تأیید ندارند.
در مقابل، صورتحساب الکترونیکی مالیاتی یک فاکتور الکترونیکی است که برای ثبت و ارسال اطلاعات مربوط به خرید و فروش کالا و خدمات استفاده میشود. این فاکتورها دارای شماره مالیاتی یکتایی هستند که از طرف سامانه مودیان به آنها اختصاص مییابد و اطلاعات مشابهی را شامل میشوند. این فاکتورها به شکل الکترونیکی در حافظه مالیاتی ذخیره میشوند و قابلیت استعلام و تأیید دارند.
بنابراین، صورتحساب الکترونیکی مالیاتی از نظر شکل، شماره، روش ثبت و ارسال، امکان استعلام و تأیید و خدمات الکترونیکی با فاکتورهای فروش شمس تفاوت دارد.
برای ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان دو راه پیش روی شما است:
استفاده از سامانه ثبت بر خط معاملات که سازمان امور مالیات کشور معرفی کرده است.
استفاده از سامانه های صد.ر و ارسال صورتحساب الکترونیکی مانند لیمو که تواناییه ارتباط با سامانه مودیان را دارند و به راحتی می توانید از طریق آن ها صورتحساب های خود را به سامانه مودیان ارسال کنید.
برای اطلاع از نحوه ارسال صورتحساب اشخاص حقیقی کلیک کنید.
انواع صورتحساب الکترونیکی
با تصویب قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، تعداد انواع صورتحساب الکترونیکی از سه به چهار نوع تبدیل شده است. هر نوع صورتحساب ویژگیها و اطلاعات خاص خود را دارد. در ادامه، توضیحاتی درباره این چهار نوع صورتحساب الکترونیکی ارائه میشود.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول
این نوع صورتحساب شامل اطلاعات کامل درباره فروشنده و خریدار است. طبق قانون، مشخصاتی مانند هویت خریدار، جزئیات فروش و اطلاعات کالا در آن درج میشود. شماره اقتصادی نیز باید در سامانه ثبت شده باشد تا این صورتحساب به عنوان سند مالیاتی معتبر شناخته شود.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
این نوع صورتحساب بدون ثبت اطلاعات خریدار است. به همین دلیل، برای دریافت اعتبار مالیاتی قابل استفاده نیست، چون اطلاعات خریدار در آن وجود ندارد.
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
این نوع صورتحساب مبلغ پرداختی و اطلاعات محدودی درباره فروشنده و زمان صدور را شامل میشود. اما اطلاعات دقیقی درباره خریدار یا جزئیات محصول ارائه نمیکند. بنابراین، نمیتوان از آن به عنوان سند مالیاتی استفاده کرد. به عنوان مثال، رسید پرداخت خودپرداز در این دسته قرار دارد.
صورتحساب الکترونیکی نوع چهارم
این نوع جدید صورتحساب به جزئیات بیشتری درباره محصولات و خدمات اشاره دارد. بر خلاف سایر انواع، این صورتحساب اطلاعات دقیقتری درباره کالاها و خدمات ارائه میدهد و میتواند به عنوان سند مالیاتی معتبر مورد استفاده قرار گیرد.
در ادامه به بررسی انواع صورتحساب الکترونیکی می پردازیم.
تعریف صورتحساب الکترونیکی نوع اول
این نوع از صورتحساب، تمامی اطلاعات مربوط به خریدار، فروشنده، موضوع معامله (اینکه کالا یا خدمات است) و نحوه تسویه آن را مشخص کرده است. این صورتحساب شامل موارد زیر میشود:
- نوع فروش به عنوان مثال حق العمل کاری، پیمانکاری داخلی و …
- نوع خریدار (مصرف کننده نهایی یا فعال اقتصادی )
- تاریخ و زمان صدور
- اطلاعات هویتی برای هر دو طرف معامله
- مشخصات کالا یا خدمات شامل شناسه کالا یا خدمت، تخفیفات، مقدار یا تعداد
- واحد سنجش
- مبلغ واحد و مبلغ کالا
- عوارض
- مبلغ پرداختی نقدی و مقدار نسیه
تعریف صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم یکی از انواع صورتحسابهایی میباشد که براساس قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان تعریف شده است. این نوع صورتحساب فقط برای معاملات نقدی قابل استفاده است و اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خریدار لحاظ نمیشود. الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم شامل دو الگو است:
- الگوی اول (فروش کالا و خدمات)
- الگوی دوم (صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین)
تعریف صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
این صورتحساب همان رسیدی است که از دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیک دریافت میکنید. برای آنکه این دستگاه به عنوان پایانه فروشگاهی شناخته شود، باید در کارپوشه مودی ثبت شده باشد. این نوع صورتحساب الکترونیکی اطلاعات کمتری نسبت به دو نوع دیگر ارائه میدهد. در واقع، مشخصات خریدار و جزئیات کالاها و خدمات در این صورتحساب وجود ندارد و تنها نام فروشنده روی آن نوشته شده است. این صورتحساب شکل خاصی ندارد و برای خریدار هیچ اعتبار مالیاتی در نظر گرفته نمیشود. برای دریافت اعتبار مالیاتی، نام مودی باید در فاکتور ذکر شود و مودی نیز نباید از دسته مودیان فاقد اعتبار مالیاتی باشد یا حد مجاز تعیین شده در قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان را رد کند.
تعریف صورتحساب غیر الکترونیکی ( کاغذی )
این نوع صورتحساب تقریبا مشابه فاکتور رسمی هایی است که تاکنون توسط مودیان مالیاتی صادر میشد و خریدار تحویل میگردید که با اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان به این نوع صورت حساب، صورت حساب شمس گفته میشود و در مواردی که مودی به دلایلی نظیر آتش سوزی امکان صدور فاکتور الکترونیکی را نداشته باشد بایستی از این نوع صورتحساب استفاده شود. این نوع صورتحساب بایستی از شرکت معتمد اخذ شود.
چه نوعی از صورتحساب الکترونیکی مناسب فعالیت کسب و کار شماست؟
توجه به دریافت و صدور صورتحساب به نوع کسبوکار شما و مشتریانی که دارید بستگی دارد. در این متن، انواع فاکتورها برای کسبوکارهای B2B و B2C بررسی میشود.
آشنایی با انواع صورتحسابهای الکترونیکی مهم است، زیرا اگر صورتحسابی اشتباه دریافت کنید، اعتبار مالیاتی شما محاسبه نخواهد شد. وقتی کالا یا خدماتی به یک کسبوکار دیگر میفروشید (معاملات B2B)، باید صورتحساب نوع اول صادر کنید. همچنین، اگر به عنوان یک شرکت، کالا یا خدماتی از دیگر کسبوکارها خریداری میکنید، باید صورتحساب نوع اول دریافت کنید. در حالی که فروشنده میتواند صورتحساب نوع دوم یا سوم صادر کند، این نوع صورتحسابها برای خریدار اعتبار مالیاتی ندارند.
زمانی که کالا یا خدماتی به مصرفکننده نهایی میفروشید، این نوع معامله را B2C مینامند. افرادی که معاملات B2C انجام میدهند، به عنوان فعال اقتصادی محاسبه نمیشوند و نیازی به ارائه صورتحساب نوع اول ندارند. اما آنها باید پایانه فروشگاهی نصب کرده و صورتحساب نوع دوم یا سوم صادر کنند. یکی از سؤالات رایج این است که چه تفاوتی بین صدور صورتحساب نوع دوم و سوم وجود دارد.
اگر صورتحساب نوع سوم صادر شود، سازمان امور مالیاتی نمیتواند بین کالاهای مشمول مالیات و معاف تفکیک قائل شود و در نتیجه بر همه فروشها مالیات تعلق میگیرد. اما صورتحساب نوع دوم، نوع کالا و خدمات را مشخص میکند و مالیاتی برای کالاهای معاف دریافت نمیشود. به همین خاطر با صدور صورتحساب نوع دوم، مالیات کمتری پرداخت خواهید کرد.
انوع الگوهای صورتحساب الکترونیکی
هر کدام از انواع صورتحسابهای الکترونیکی که در قسمت بالا درباره آنها صحبت کردیم، در قالبها و شکلهای مختلفی میتوانند ارائه بشوند که به هر کدام از آنها یک الگو گفته میشود. صورتحساب نوع اول که مهمترین نوع صورتحساب برای شرکتها است در 9 الگو صادر میشود.
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول
-
الگوی صورتحساب فروش ارز که مختص صرافیها است.
-
الگوی صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین که مختص فروشندگان طلا است.
-
الگوی صورتحساب قرارداد پیمانکاری مشاهده آموزش
-
الگوی صورتحساب قبوض خدماتی
-
الگوی صورتحساب بلیط هواپیما مشاهده آموزش
-
الگوی صورتحساب صادرات مشاهده آموزش
-
الگوی صورتحساب بارنامه مشاهده آموزش
-
الگوی صورتحساب بورس مشاهده آموزش
آموزش صدور و ارسال صورتحساب الکترونیک اصلاحی - برگشتی و ابطالی، آموزش
انوع الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
صورتحساب نوع دوم الگوهای محدودتری دارد. الگوهای این نوع از صورتحساب شامل موارد زیر میشود:
الگوی اول (فروش)
الگوی دوم (صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین)
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
همانطور که در قسمت بالاتر این مقاله گفتیم، صورتحساب الکترونیکی نوع سوم همان رسید پایانههای فروشگاهی است که اطلاعات بسیار محدودی بر روی آن ثبت شده است. این نوع از صورتحساب الکترونیکی فاقد الگوهای متنوع است و فقط در یک فرمت ارائه میشود.
دسته بندی صورتحساب الکترونیکی بر اساس موضوع و ماهیت
علاوه بر تقسیمبندیهایی که انجام دادیم، میتوان صورتحسابهای الکترونیکی را بر اساس ماهیت و موضوع آنها نیز دستهبندی کرد. در ادامه به بررسی انواع صورتحسابهای الکترونیکی بر اساس موضوع میپردازیم. هر یک از این صورتحسابها کاربرد مشخصی دارند و شما باید با توجه به نیاز خود، یکی از این صورتحسابها را صادر کنید. الگوهای صورتحسابهای الکترونیکی به چهار دسته تقسیم میشوند.
تعریف صورتحساب الکترونیکی اصلی
این نوع صورتحساب برای ثبت و ارسال اطلاعات خرید و فروش کالا و خدمات میان مودیان مالیاتی به کار میرود. باید این صورتحساب در زمان معامله یا حداکثر ۲۴ ساعت بعد در سامانه مودیان ثبت شود. این صورتحساب اعتبار قانونی دارد و پایه محاسبه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده است.
تعریف صورتحساب الکترونیکی اصلاحی
پس از صدور صورتحساب الکترونیکی اصلی، ممکن است نیاز به اصلاح اطلاعاتی مانند مبلغ کالا یا خدمات و مقادیر آنها داشته باشید. اگر تغییرات شما شامل اطلاعات اصلی مثل تغییر اطلاعات خریدار یا شناسه کالا نباشد، میتوانید یک صورتحساب اصلاحی صادر کنید.
شاید بپرسید که اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدار شامل چه مواردی میشود. این اقلام شامل شماره اقتصادی، تاریخ صدور صورتحساب و شناسه کالا یا خدمت هستند.
تعریف صورتحساب الکترونیکی ابطالی
اگر بخواهید اطلاعات موجود در صورتحساب الکترونیکی را تغییر دهید که بخشی از آیتمهای اصلی آن است، نیاز به صدور یک صورتحساب الکترونیکی ابطالی دارید. به عنوان مثال، اگر بعد از صدور صورتحساب اصلی بخواهید شناسه کالا یا خدمت را عوض کنید، باید صورتحساب ابطالی صادر کنید. همچنین، برای ثبت صورتحساب اصلاحی یا ابطالی، لازم است شماره منحصر به فرد 22 رقمی صورتحساب مرجع را وارد کنید. این همان صورتحسابی است که قصد دارید آن را اصلاح یا ابطال کنید.
تعریف صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش
این صورتحساب برای ثبت و ارسال اطلاعات در مورد برگشت کالا یا خدمات از خریدار به فروشنده طراحی شده است. لازم است این صورتحساب در زمان یا حداکثر ۲۴ ساعت پس از برگشت کالا یا خدمات وارد سامانه مودیان شود. این صورتحساب همچنین اعتبار قانونی دارد و برای محاسبه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده استفاده میشود. علاوه بر این، باید شماره و تاریخ صورتحساب اصلی را نیز شامل کند.
الزام صورت حساب الکترونیکی برای وکلا و طلا فروشان
طلافروشان باید مطابق با لایحه تسهیل قانون سامانه مودیان، صورتحسابهای الکترونیکی خود را به این سامانه ارسال کنند. طبق تبصره 4 ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده که در سال 1400 تصویب شده، کسبوکارهای فعال در زمینه طلا، جواهر و پلاتین موظفند تمام خرید و فروشهای خود را در سامانه ثبت کنند.
در صورتحساب الکترونیکی، طلافروشان باید ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، هزینه ساخت، حقالعمل و سود فروشنده را تفکیک کنند. عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان منجر به جریمه مالیاتی میشود. در حال حاضر، جریمه این تخلف معادل 9 درصد ارزش کالا است و شامل بخشودگی نمیشود.
دستورالعمل مربوط به صدور صورتحساب برای کسبوکارهای حقوقی مانند وکالت و مشاوره حقوقی در لایحه آذر 1402 منتشر شده است. براساس جزء دوم بند ط از تبصره 6 قانون بودجه 1402، صاحبان این مشاغل باید از پایانههای فروشگاهی استفاده کنند.
طبق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، تمامی فاکتورهای فروش باید حداکثر طی یک هفته در قالب صورتحساب الکترونیکی به سامانه مؤدیان فرستاده شود. اگر در مدت زمان مذکور صورتحسابهای صادر شده را به سامانه مؤدیان ارسال نکنید مشمول جرایم سنگینی که در ماده 22 این قانون به آنها اشاره شده خواهید شد. طبق ماده 22 این قانون، عدم صدور صورتحساب الکترونیکی در موعد مقرر مشمول جربمه ای برابر با 10% فروشهایی است که از این طریق انجام شدهاند.
هدف اصلی قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، صدور صورتحساب الکترونیکی است. در این مقاله، ما به بررسی مفهوم صورتحساب الکترونیکی و انواع آن پرداختهایم. شما میتوانید سوالات خود را درباره صورتحسابهای الکترونیکی در بخش نظرات زیر بپرسید.
مزایای صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چیست؟
صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی برای مودیان مالیاتی مزایای زیادی دارد. یکی از مهمترین این مزایا بخشودگی جرایم مالیاتی است. همچنین، مودیانی که این نوع صورتحساب را صادر میکنند، معاف از پرداخت برخی مالیاتها خواهند بود.
بر اساس ماده ۴ قانون پایانههای فروشگاهی، مودیانی که صورتحساب الکترونیکی صادر میکنند، اطلاعات آنها بهعنوان درست تلقی میشود. این امر باعث میشود ممیز مالیاتی بتواند بهراحتی و بدون نیاز به حضور فیزیکی، اطلاعات را بررسی کند و مالیات را محاسبه کند.
همچنین، مودیانی که صورتحساب الکترونیکی صادر میکنند، نیازی به ثبت معاملات فصلی در سامانه ندارند. این به معنای کاهش بار اداری برای آنهاست.
همچنین، استفاده از صورتحساب الکترونیکی مالیاتی جلوی جرایم مالیاتی را میگیرد. بنابراین، مودیان از جریمههای ناشی از عدم صدور این نوع صورتحساب معاف میشوند.
علاوه بر این، مودیان حق اعتراض به مالیات تعیین شده دارند. اگر مودیان با میزان مالیاتی که ممیز مشخص کرده، مخالف باشند، میتوانند به آن در مراجع حل اختلاف مالیاتی اعتراض کنند.
مودیان مالیاتی که برای صدور صورت حساب الکترونیکی مالیاتی ، مطابق مقررات نحوه صدور صورتحساب موجود در سامانه، اقدام کرده، علاوه بر این که از شمول جرایم مالیاتی مربوطه، خارج شده، از مشوق های مالیاتی و مزایای متعددی نیز برخوردار می شوند. لذا، در این بخش، به توضیح مزایای صدور صورت حساب الکترونیکی مالیاتی، پرداخته که به شرح زیر می باشد:
برخورداری از تسهیلات ماده 4 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان: مطابق ماده 4 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، اصل بر صحت اطلاعات و عمل مودیان مالیاتی است که برای صدور صورتحساب الکترونیکی، از طریق سامانه اقدام می نمایند.
لذا، در صورت صدور صورت حساب الکترونیکی مالیاتی ، از طریق سامانه، ممیز مالیاتی، بدون مراجعه به دفاتر و مدارک مودی، صرفا با استفاده از اطلاعات مربوط به صورت حساب الکترونیکی مالیاتی، برای تعیین مالیات، اقدام می کند.
اما در صورتی که مودی از ثبت و صدور صورت حساب الکترونیکی مالیاتی ، در سامانه، خودداری نماید، ممیز مالیاتی، به کلیه دفاتر، مدارک و اسناد مودی مراجعه کرده و با استفاده از اطلاعات موجود در آن ها، محاسبه مالیات را انجام می دهد که ممکن است، در مقایسه با روش اول و صدور صورتحساب توسط خود مودی، مبلغ بسیار بالاتری، به عنوان مالیات تعیین شود. البته، امکان اعتراض به این میزان از مالیات، در مراجع حل اختلاف مالیاتی وجود خواهد داشت.
تفاوت صورتحساب الکترونیکی مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی
با توجه به بند ج ماده ۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی، همه اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل)، از جمله صنفی و غیرصنفی و اشخاص حقوقی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند. در نتیجه، فروشگاهها و واحدهای صنفی که به طور مستقیم با مشتریان در ارتباطند، باید هنگام ثبت نام در سامانه مودیان، از پایانه فروشگاهی استفاده کنند. اما برای مودیانی که ارتباط مستقیم با مشتریان ندارند، استفاده از پایانه فروشگاهی الزامی نیست. در این صورت، این دسته از مودیان تنها باید فاکتورهای خود را با رعایت قوانین سازمان از طریق سامانه مودیان ارائه دهند.
برای اشخاص حقوقی، رویه یکسانی وجود دارد. برای رعایت قوانین مالیاتی، تمام اشخاص حقوقی در معاملات با اشخاص ثالث موظف به ثبت فاکتور الکترونیکی و فاکتورهای فروش در سامانه مودیان مالیاتی هستند. برای شروع این فرآیند، ابتدا باید به وبسایت tp.tax.gov.ir مراجعه و فرآیند ثبت نام صورتحساب الکترونیکی را کامل کنید. سپس با تکمیل اطلاعات و احراز هویت، میتوانید وارد کارپوشه خود در سامانه شده و به ارسال فاکتور الکترونیکی به سامانه مودیان بپردازید.
سوالات متداول
صورت حساب الکترونیکی مالیاتی چیست؟
صورت حساب الکترونیکی مالیاتی نوعی از صورت حساب فروش بوده که کلیه صاحبان مشاغل ملزم به تنظیم آن برای معاملات انجام گرفته خود و ثبت این صورت حساب در سامانه هستند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.
نحوه صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی به چه صورت می باشد؟
نحوه صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی با ورود به سامانه ثبت معاملات برخط و سپس ثبت اطلاعات معامله از قسمت فروش می باشد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.
سامانه صورت حساب الکترونیکی مالیاتی چیست؟
سامانه صورت حساب الکترونیکی مالیاتی همان سامانه ثبت معاملات برخط به آدرس اینترنتی my.tax.gov.ir می باشد که توضیحات بیشتر در این خصوص در متن مقاله بیان شده است.
سامانه my.tax.gov.ir چه سامانه ای است؟
سامانه my.tax.gov.ir توسط سازمان امور مالیاتی کشور جهت ارائه برخی خدمات مربوط به مالیات به صورت الکترونیکی راه اندازی شده است که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
امکانات سامانه my.tax.gov.ir چیست؟
امکانات سامانه my.tax.gov.ir دسترسی به پرونده های مالیاتی استعلام بدهی مالیاتی و سایر مواردی است که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
استعلام پرونده مالیاتی در سامانه my.tax.gov.ir چگونه است؟
متقاضیان استعلام پرونده مالیاتی ابتدا باید به آدرس سامانه my.tax.gov.ir مراجعه کرده و پس از ثبت نام در سامانه و ورود به سایت به استعلام پرونده مالیاتی خود بپردازند که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir، توسط سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف ارائه خدمات الکترونیکی، در زمینه برخی امور مربوط به مالیات، راه اندازی شده است. ثبت نام در این سامانه، با ورود به سایت آن، امکان پذیر است. استعلام بدهی مالیاتی و استعلام پرونده های مالیاتی به صورت الکترونیک، از جمله امکانات این سامانه می باشند.
سازمان امور مالیاتی ایران که وابسته به سازمان اقتصاد و دارایی بوده، در سال 1381 تاسیس شده است. از جمله اهداف تاسیس این سازمان، افزایش نظم و کارایی در حوزه امور مالیاتی می باشد. این سازمان، در زمینه اموری همچون، پرداخت مالیات، استعلام بدهی مالیاتی، صدور قبوض مالیاتی و سایر موارد مرتبط، اقدام به ارائه خدمات به متقاضیان می نماید.
با توجه به اوضاع فعلی کشور، به علت بیماری فراگیر و خطرناک کرونا، اغلب ادارات دولتی و مراکز خصوصی، اقدام به الکترونیکی نمودن خدمات خود کرده اند. سازمان امور مالیاتی نیز، اقدام به ارائه خدمات الکترونیکی از طریق راه اندازی سامانه مخصوص به خود، به نام درگاه ملی خدمات مالیات، نموده و انجام برخی امور مالیاتی، صرفا با مراجعه و ورود به سایت آن، به آدرس my.tax.gov.ir، با فوریت امکان پذیر می باشد.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم به معرفی درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir، بپردازیم؛ سپس، نحوه ثبت نام در این سامانه و امکانات آن را توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون درگاه ملی خدمات مالیات و امکانات، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.
معرفی درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir
سازمان امور مالیاتی کشور، در سال 1381، با هدف بهبود و افزایش کارایی نظام مالیاتی کشور، تاسیس شد. بررسی موانع نظام مالیاتی، برنامه ریزی، جهت بهبود سیستم مالیاتی و نحوه اخذ آن، ارائه پیشنهادهای لازم در خصوص بهبود سیستم مالیاتی کشور، از جمله وظایف سازمان امور مالیاتی می باشد.
از آن جا که این سازمان، در پی بهبود وضعیت عملکرد خود و فوریت هرچه بیشتر در ارائه خدمات در زمینه امور مالیاتی، به متقاضیان آن می باشد، اقدام به راه اندازی سامانه الکترونیکی مخصوص به خود، تحت عنوان درگاه ملی خدمات مالیات، نموده است. متقاضیان، می توانند، با ورود به سایت درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir، از امکانات و خدمات آن، بهره مند شوند.
درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir، در زمینه اموری همچون، ابلاغ اوراق مالیاتی، استعلام بدهی مالیاتی، استعلام اظهارنامه مالیاتی ارسال شده، ثبت پایانه فروشگاهی، استعلام پرونده مالیات بر ارزش افزوده و سایر موارد مربوط به مالیات همچون پرداخت مالیات درگاه های پرداخت اینترنتی و ثبت نام سامانه مودیان مالیاتی، اقدام به ارائه خدمات الکترونیکی می نماید.
مراحل دریافت شناسه یکتای مالیاتی
سخن آخر
صورتحساب الکترونیکی در چند سال اخیر به یکی از مقوله های مهم در امور مالیاتی و حسابداری کسب و کار های کوچک و بزرگ تبدیل شده است و قوانین و نکات خاص خود را داراست. در این مقاله به بررسی
صورتحساب الکترونیکی و انواع آن و الگوهای مختلف صورتحساب و باید ها و نباید ها صدور و ارسال فاکتور الکترونیک پرداختیم. ممنون که با ما همراه بودید. لطفا از بقیه مقاله های سایت نیز دیدن فرمایید.
بیشتر بخوانید:
-
صفر تا صد صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی رایگان به سامانه مودیان مالیاتی
- آیا صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی بدون نرم افزار ممکن است؟ معرفی نرم افزار واسط تحت وب سامانه مودیان لیمو
-
-
صورت وضعیت پیمانکاری چیست؟ آموزش ارسال صورتحساب قرارداد پیمانکاری
-
نگاهی فنی به سامانه مودیان مالیاتی - نکات سامانه مودیان مالیاتی
-
ارسال صورتحساب اصلاحی، آموزش صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی، ابطالی و برگشتی
-
نحوه صدور و ارسال رایگان صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان مالیاتی
آخرین سوالات:
آیا می توان صورتحساب الکترونیکی که در سامانه مودیان در وضعیت در انتظار واکنش قرار دارد را اصلاح کرد؟
ماخد محاسبه مالیات بر ارزش افزوده مالیات بر ارزش افزوده نمایشگاه داران خودرو و بنگاه های املاک چیست؟